(04.09.2020; Economia, a.s. - Hospodářské noviny) Bývalá firma premiéra Andreje Babiše (ANO) bude muset doložit státnímu petrolejářskému podniku Čepro, kdo ji ovládá a zda tak neporušuje zákon o střetu zájmů. Důvodem je, že Čepro vypíše v říjnu nové tendry na dodávky biopaliv pro příští dva roky zhruba za 10 miliard korun. A Agrofert se jich jako dosud klíčový dodavatel bude chtít zúčastnit. Podle zákona o střetu zájmů se však na veřejných zakázkách nesmí podílet firma, v níž má více než čtvrtinový podíl politik. Babiš do roku 2017 vlastnil Agrofert ze sta procent, pak ho ale právě kvůli úpravě zákona, známého jako lex Babiš, vložil do svěřenského fondu. A tvrdí, že chemicko-potravinářský kolos tak již nevlastní.

Jenže podle zatím neukončeného auditu Evropské komise Babiš přes svěřenské fondy stále Agrofert ovládá. K podobnému závěru nedávno dospěl také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V rozhodnutí ohledně správního řízení kvůli vlastnictví médií Agrofertem žalobce výslovně uvedl, že Babiš přes svěřenský fond „fakticky a nepřímo“ vykonává v Agrofertu „rozhodující vliv“. Na konci července také kvůli účasti Agrofertu ve veřejných zakázkách podal trestní oznámení Nadační fond proti korupci. Podle něj se firma kvůli střetu zájmů může dopouštět pletich v soutěžích.

Čepro i přes tato stanoviska ale neplánuje, že by Agrofert ze soutěže rovnou vyloučilo, tedy že by ho nenechalo ani podat nabídku. „Naše posudky říkají, že jak audit Evropské komise, tak stanovisko nejvyššího státního zastupitelství nemají reálný dopad na naši právní pozici. To je, že Agrofert zákon o střetu zájmů neporušuje a v tuto chvíli ani jeho vyloučení neumožňuje zákon o veřejných zakázkách,“ říká šéf Čepra Jan Duspěva.

Pokud Agrofert do tendru podá nabídku, bude však podle něj poté muset veškeré otázky kolem vlastnictví znovu vysvětlit a doložit příslušnými dokumenty.„Naši právníci předpokládají, že budeme chtít i z hlediska naší ochrany doložit část věcí i nad rámec požadavků stávajícího zákona o střetu zájmů,“ uvedl Duspěva. O co se konkrétně bude jednat, už neuvedl.

Pro Agrofert jsou dodávky biopaliv do Čepra důležité. Kolos je doposud největším dodavatelem podniku v případě biosložky přimíchávané do nafty, kterou je metylester řepkového oleje známý jako MEŘO. Na jeho celkových dodávkách pro Čepro měl Agrofert loni i letos zhruba poloviční podíl. U biolihu přimíchávaného do benzinu má pak Agrofert asi čtvrtinový podíl. Celkem tak prodá Čepru hmotu za více než 1,7 miliardy korun ročně.

Agrofert potvrdil, že ho státní podnik Čepro již oslovil, a tendru se tak zúčastní.

„Jako vždy samozřejmě doložíme řádně vše, co bude zadavatel požadovat,“ uvedl mluvčí holdingu Karel Hanzelka. Střet zájmů kvůli Babišovi odmítá. „Agrofert ani jeho dceřiné společnosti neřídí a neovládá a ke střetu zájmů nedochází. Nevidíme žádný důvod, proč bychom se veřejných zakázek nemohli účastnit,“ zdůraznil.

Nové tendry chystané Čeprem z hlediska Agrofertu přinesou ještě další změnu. Státní firma totiž bude vůbec poprvé v historii poptávat část biopaliv takzvané druhé generace neboli pokročilých paliv. Ty ale Agrofert nevyrábí. Jeho hmota vyrobená z řepky je biopalivo takzvané první generace.

Evropská unie se ale shodla, že členské země od roku 2021 již nesmí takové palivo využívat více než doposud. Nárůst jejich spotřeby mají pokrýt právě už jen pokročilá biopaliva, která se vyrábějí buď z různých domácích odpadů, nebo z rostlin, které nemají potravinářské využití.

V Česku se nicméně zatím téměř nevyrábí. Jaký bude podíl mezi „starými“ a novými palivy, zatím není podle Duspěvy zcela jasné. Tuzemská legislativa o využití nové generace biopaliv stále není dokončená. I proto Čepro odsunulo vyhlášení tendrů až na říjen, ačkoliv je původně plánovalo vypsat už v polovině roku.

Do pozice Agrofertu v tendrech, a to z pohledu možného střetu zájmů, by mohl zasáhnout ještě i nový zákon o registru skutečných majitelů firem. Vládní návrh této normy je nyní v Poslanecké sněmovně. Opozice i vládní ČSSD ho chtějí zpřísnit právě v paragrafu, který upravuje určování skutečného vlastníka firem vlastněných svěřenskými fondy. Podle poslanců stávající vládní návrh nahrává premiérovi, aby se nemusel jako skutečný majitel Agrofertu do nového registru zapsat. Ústavně-právní výbor se má návrhem zabývat již tento týden. Zákon má platit od příštího roku.

10 miliard Kč je odhad hodnoty biopaliv, která bude poptávat na příští dva roky státní distributor benzinu a nafty Čepro.