(04.09.2020; Zdopravy.cz; autor: Jan Sůra) Nové elektrobusy mají zamířit na linky z Hranečníku a Svinova.  Dopravní podnik Ostrava (DPO) vypsal jednu z největších zakázek v Česku na pořízení elektrobusů. Ve veřejné zakázce s odhadovanou cenou 420 milionů korun hledá dodavatele 24 elektrobusů. Součástí zakázky je i vybudování dvou nových nabíjecích stanic. DPO zakázku zveřejnil na profilu zadavatele. Dopravce počítá s tím, že většinu nákladů zaplatí Evropská unie z Integrovaného operačního programu. „Žádosti o dotace jsou podané a část z nich je již schválená,“ řekla mluvčí DPO Karolína Hřivnáč Rycková.


Už před vypsáním soutěže proběhly takzvané předběžné tržní konzultace, v kterých DPO zjišťoval, co výrobci nabízí. Zúčastnily se jich v případě autobusové části Solaris, Ekova Electric, Volvo a Škoda Electric, v případě nabíjecích stanic pak ABB a Heliox. Součástí zakázky je i vybudování dvou nabíjecích stanic s celkem čtyřmi nabíjecími rameny (jedna nabíjecí stanice se 3 nabíjecími rameny a jedna s 1 nabíjecím ramenem.
„Podle studie rozvoje elektromobility počítáme, že v příštím roce vybudujeme dobíjecí stanici na terminálu Hranečník a podle možností budeme obsluhovat linky v této oblasti,“ řekla Hřivnáč Rycková. Část nových elektrobusů bude zajíždět také ze stávající stanice ve Svinově směrem na Plesnou. „V dalším roce by pak měla být nová nabíjecí stanice na ulici Valchařská, která bude zajišťovat linky směrem na Hlučínsko,“ dodala mluvčí.
DPO hledá dvanáctimetrové autobusy s kapacitou nejméně 80 cestujících (sedících i stojících). Minimální dojezd musí být alespoň 30 km na jedno nabití trakčních baterií v režimu minimálně 18 cyklů po dobu 24 hodin po průběžném nabití trakčních akumulátorů.
Při výběru vítěze soutěže bude mít nabídková cena váhu 70 %. Dvacet procent připadne na náklady na údržbu, po pěti procentech má váhu výhodnost servisních podmínek a vybrané servisní parametry.
Uzávěrka pro podání nabídek je 15. října, vítěz bude mít 21 měsíců na dodání všech vozidel.