(08.09.2020; ČTK) Praha - S návrhem na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje dorazí dnes za prezidentem Milošem Zemanem na zámek v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Lídři koaličních stran se na postupu shodli koncem července, podle zákona o odvolání rozhoduje po návrhu vlády prezident. K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký kraj.

Rafaj v červenci uvedl, že respektuje pravomoc vlády navrhovat jeho odvolání, ale nedomnívá se, že by byly splněny podmínky stanovené zákonem. Podle toho může být odvolán tehdy, pokud nevykonává funkci déle než šest měsíců, nebo narušuje závažným způsobem důstojnost funkce, nezávislost či nestrannost úřadu.
V souvislosti s Rafajem se v médiích hovořilo v poslední době o několika případech. Loni v březnu policie zasahovala na antimonopolním úřadu kvůli tendru na výběr mýta. Letos v červnu server Aktuálně.cz upozornil na to, že Rafaj užívá byty napsané na firmu vlivného zákulisního hráče ČSSD Alexandra Čuby. Podle IHNED.cz a Aktuálně.cz se policie zajímá i o Rafajovy schůzky s hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL).
Předsedou ÚOHS je Rafaj od 9. července 2009, pro druhé funkční období prezident bývalého poslance sociální demokracie jmenoval v červnu 2015. Za necelý rok tak Rafajovi vyprší druhý šestiletý mandát, potřetí už jmenován být nemůže. Podle zákona může prezident odvolat předsedu úřadu na návrh vlády, ovšem jen tehdy, pokud nevykonává funkci po dobu delší než šest měsíců, nebo narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce anebo nezávislost a nestrannost úřadu.