(14.09.2020; Zdopravy.cz; autor: Jan Sůra) Nový typ toalet se má postupně rozšířit i na další odpočívky. ŘSD soutěží ke staviteli i jejich provoz na pět let. Řidiči na dálnici D1 budou mít k dispozici od příštího roku další toalety v novém standardu Ředitelství silnic a dálnic. Vyrostou na odpočívkách Rohlenka a Studený.
Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. Obě zakázky získalo sdružení vedené firmou Dako Brno. Součástí sdružení je projekční firma Project Building a firma Johnny Servis. Kromě samotné stavby je totiž ve smlouvě i pětiletý kontrakt. ŘSD za toalety na odpočívce Studený zaplatí 19 milionů korun, na Rohlence 11 milionů korun.


„Zhruba polovina nákladů je stavba, polovina pak pravidelná údržba a udržování čistoty toalet,“ řekl Jan Hoření z Ředitelství silnic a dálnic. Toalety budou podle něj zdarma. „Řidiči si platí dálniční známky a mýto, tak nám přijde logické za tuto službu nepožadovat nic navíc,“ řekl Hoření.
Nové toalety budou v případě odpočívky Studený na 70. kilometru ve směru na Brno, na Rohlence budou na 207. km ve směru od Kroměříže na Brno.
„Na odpočívce D1 Studený je předmětem zakázky jen umístění toalet a inženýrských síti na aktuálně rekonstruovanou odpočívku. Zprovoznění se předpokládá během léta 2021 a bude záviset na rychlosti povolovacího řízení na toalety,“ dodal Hoření. Nižší cena na Rohlence je způsobena podstatně menší plochou odpočívky.
Na odpočívce D1 Rohlenka je předmětem zakázky kromě umístění toalet a napojení na inženýrské sítě i úprava stávajících ploch uprostřed odpočívky. Hotovo by mělo být na podzim příštího roku.
ŘSD představilo projekt takzvaných korporátních toalet loni na odpočívkách Kurovice na D55.