(16.09.2020;Lidovky.cz) Prezident Miloš Zeman přijme ve 14:00 v Lánech předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje. Vláda chce, aby Zeman Rafaje odvolal. Premiér Andrej Babiš s místopředsedou vlády Janem Hamáčkem proto byli minulý týden za prezidentem v Lánech. Své stanovisko k vládnímu návrhu chce ale Zeman sdělit právě až po schůzce s Rafajem.

Pokračuje schůze Sněmovny. Poslanci by mohli schvalovat novelu na ochranu zvířat proti týrání, vodní novelu proti suchu a novou odpadovou legislativu. Odpoledne jsou na programu předlohy ve druhém čtení.
V Bruselu pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu. Předsedkyně Evropské komise přednese zprávu o stavu unie, v níž přiblíží priority exekutivy EU na příští rok.
Německo po týdnu aktualizuje svůj seznam rizikových oblastí, na který před týdnem zařadilo Prahu.
Izraelský soud má vynést verdikt nad izraelským mladíkem, který se jako nezletilý podílel na žhářském útoku, při němž zahynulo palestinské batole a jeho rodiče. Hlavní útočník dostal v pondělí trojnásobné doživotní vězení.
Nový předseda japonské Liberálnědemokratické strany Jošihide Suga by měl být parlamentem zvolen novým předsedou vlády. Patrně půjde o formalitu.
Krajský soud v Praze projedná odvolání ve sporu demonstrantky Jany Filipové a premiéra Andreje Babiše. Žena Babiše zažalovala kvůli jeho výrokům o tom, že byli demonstranti na protestech proti vládě v roce 2018 zaplacení. Okresní soud loni nepravomocně rozhodl, že se Babiš má Filipové omluvit.
Obvodní soud pro Prahu 7 pokračuje v projednávání zřícení Trojské lávky z prosince 2017. Obžalobě z nedbalostního obecného ohrožení čelí autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký.
Soud v Paříži vynese verdikt nad bývalým dlouholetým prezidentem mezinárodní atletické federace IAAF Laminem Diackem, který je obviněn z korupce a praní špinavých peněz. Státní zastupitelství žádá čtyřletý trest vězení.