(22.09.2020;Ihned.cz;Adéla Jelínková) Nevíme o tom, že by nám vznikla škoda, nikam se hlásit nebudeme. Tak odpovídali zhruba před týdnem zástupci brněnských městských firem Teplárny, Technické sítě a odpadové společnosti Sako na dotaz HN, zda budou vymáhat při soudním řízení v kauze Stoka, jež začalo v pondělí, škodu, kterou státní zástupce Radek Mezlík vyčíslil v obžalobě k případu.

Žalobce v textu popsal, že skupina kolem obžalovaného expolitika ANO Jiřího Švachuly manipulovala milionové tendry v brněnských městských firmách a účelově navyšovala jejich ceny tak, aby na nich mohla kasírovat úplatky. S manipulací zakázek jim podle Mezlíka pomáhali lidé z vedení společností. "V podezření je politická reprezentace," řekl pro HN Mezlík. Ke společnostem se ale zmíněná obžaloba vůbec nedostala, přestože ji zmocněnec městské části Brno-střed, která se přihlásila s padesátimilionovou škodou, magistrátu již na konci července zasílal.

Redakce HN a Aktuálně.cz upozorňovaly, že pokud se firmy se svými nároky nepřihlásí do počátku soudu, což je v pondělí, nebudou je mít již v tomto řízení možnost uplatnit. Po zmíněném textu společnosti změnily názor – a k soudu vyslaly svého zmocněnce s úkolem případnou škodu vymoci zpět. Advokáta Zdeňka Odehnala, který je zastupuje, ale oslovily až na poslední chvíli. "Ze společností mi zavolali ve čtvrtek," řekl pro HN Odehnal. Ten i na pondělním soudním jednání zdůraznil, že byl "handicapován časem". Za zmíněné tři společnosti se přihlásil se škodou téměř 18 milionů. Konkrétně za Teplárny se 13,5 milionu, za technické sítě s 3,8 milionu a za Sako s jedním milionem korun.

JIŘÍ ŠVACHULA ALIAS BÁSNÍK

Podnikatel a expolitik Jiří Švachula (53) ovládal brněnskou vinotéku Garage Wine a Galerii Aspekt.

Právě tam detektivové nalezli za rámem jednoho z obrazů schovaný jeden milion korun. Další peníze Švachula podle kriminalistů ukrýval v Turecku či na účtu své matky. Tam před třemi roky přistála částka 20 milionů, kterou Švachula získal za prodej energetické firmy Rouchovanská sluneční.

Kromě peněz policisté Švachulovi zabavili i dvanáctero luxusních hodinek (troje v hodnotě přes milion) nebo veterán Mercedes-Benz.

Policisté Švachulu kromě korupce v kauze Stoka podle předchozího zjištění HN a serveru Aktuálně.cz podezřívají, že do značné míry ovládal antimonopolní úřad a měl blízké vazby s jeho šéfem Petrem Rafajem.

Podle detektivů posloužil i jako prostředník, který domluvil schůzky mezi Rafajem a šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. Oba jsou podezřelí z pokusu manipulovat miliardový tendr na mýto.

Blízko měl třeba i ke generálnímu řediteli ČEZ Danielu Benešovi. Komunikace ukazuje, jak spolu dvojice přes šifrovanou aplikaci řešila například rozbitý rám Benešova obrazu či se domlouvala na schůzky v Praze. Beneš Švachulu oslovoval "kamaráde".

Nadace ČEZ věnovala v roce 2013 půl milionu Švachulově nadaci Aspekt na výstavu soch. O rok později nadaci poslala 400 tisíc korun záložna Creditas (dnes banka) českého miliardáře Pavla Hubáčka. V bytě jeho zaměstnance, jak upozornil deník Právo, bydlí druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Tomu Švachula zprostředkovával na ÚOHS schůzky.

Na odposleších je Švachula zmiňován jako "básník".

V minulosti se věnoval výtvarné činnosti pod uměleckým jménem "George". Toto jméno používal i v šifrované komunikaci.

V souvislosti s korupční kauzou Brno-střed sedí od března minulého roku ve vazbě, přičemž stále odmítá vypovídat.

Že společnost změnila narychlo názor, HN potvrdil i ředitel Technických sítí Brno Pavel Rouček. Ten minulý týden redakci řekl, že o škodě, která měla být společnosti způsobena, do hovoru s redaktorkou neměl ponětí. "Poté jsme přehodnotili situaci, svolali jsme mimořádné zasedání představenstva a rozhodli jsme se se škodou u soudu přihlásit," uvedl pro HN Rouček.

Vyslání zmocněnce potvrdila i mluvčí společnosti Teplárny Renata Diatková.

"Představenstvo společnosti Teplárny Brno schválilo dne 18. 9. zastoupení tepláren advokátem Odehnalem z důvodu procesní opatrnosti, a aby hájil práva a zájmy tepláren v kauze Stoka. Teplárny dosud nebyly kontaktovány orgány činnými v trestním řízení v této kauze, tudíž nebyly informovány, že by vznikla nějaká škoda. Identifikace zakázek probíhá," napsala HN Diatková.

O škodě vyčíslené v obhajobě ale věděl magistrát. Ten z neznámých důvodů společnostem informace ani obžalobu nezaslal. Proč to magistrát neudělal, jeho představitelé HN dosud nesdělili. V minulosti zaslali pouze obecný e-mail, že magistrát vedení svých městských firem o podání obžaloby informoval. "Všechny tři subjekty sdělily, že v souvislosti s obžalobou žádnou škodu neevidují," uvedl brněnský mluvčí Roman Burián. Podle společností jim ale pouze zaslali přehled obžalovaných, nikoli obžalobu, kde se o údajné škodě způsobené společnostem píše.

Jak již HN a Aktuálně.cz informovaly, někteří radní magistrátu v době údajných manipulací figurovali ve vedení městských společností a nyní jsou v kauze podezřelými.

V podezření je kvůli údajným manipulacím v městských firmách podle předchozího zjištění HN a Aktuálně.cz i Jiří Faltýnek, syn šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Ten za Babišovo hnutí, které se chlubilo, že v Brně bude bojovat proti korupci, seděl mimo jiné ve vedení městské firmy Teplárny Brno. Z tepláren plynuly zakázky za desítky milionů podnikateli Ivanu Trunečkovi, od něhož ve stejné době koupil Faltýnek vilu. Trunečka je obžalovaný společně se Švachulou. Faltýnek nikoliv. Přesto ale ve Švachulově obžalobě státní zástupce Radek Mezlík popisuje, že z Tepláren plynuly milionové úplatky.

"V souvislosti s fakturací dodavatelů společnosti Teplárny Brno za období od března 2015 z fakturovaného objemu vybraných zakázek ve výši 135 milionů obdrželi a výše uvedeným způsobem si rozdělili úplatek ve výši přibližně 10 milionů," píše o obžalovaných Mezlík a dále ukazuje i na firmu Technické sítě Brno a Sako Brno.

Petr Hladík, náměstek primátorky Markéty Vaňkové (ODS), který v dobách, kdy podle obžaloby k čachrům ve firmách docházelo, působil jako předseda představenstva Tepláren, minulý týden redakci odkázal na vyjádření magistrátu. Poté v telefonickém rozhovoru řekl, že situaci bude řešit. "Nevěděl jsem o tom, že obžaloba k firmám nedoputovala, budeme se tím určitě zabývat," řekl HN Hladík. V pondělí redakci napsal, že jde o rozhodnutí jednotlivých představenstev firem. "Já ho osobně vítám," doplnil Hladík.

Advokát Brna-střed Radek Ondruš věří, že peníze od obžalovaných dostane městská část z velké části zpět. Přihlásila se o již zmíněných padesát milionů. "Myslím, že téměř vše vymůžeme. Mnozí ze stíhaných podnikatelů ochotně spolupracují a chtějí škodu, kterou způsobili, uhradit," uvedl Ondruš.

Obžalovanému Švachulovi navíc policie obstavila značné majetky. O majetek přišli i další obžalovaní - například podnikatel Petr Kalášek.

Bývalý vedoucí technik Správy nemovitostí Brna-střed Petr Kosmák potom sám policistům předal přes milion korun pocházejících z úplatků, další dva miliony u něj policisté našli při domovní prohlídce.

Klíčový svědek v kauze, podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani, je stíhán na svobodě a k zablokování jeho majetku soud nepřistoupil, přestože rovněž vybíral milionové úplatky od městských firem i společností figurujících v Brně-střed. Nemá na sebe totiž žádný majetek napsaný. S přítelkyní nicméně bydlí ve vile ve slovenské Sološnici.