(26.09.2020; Obcasnik.eu; autor: Miroslav Mareš) Dopravní podnik města Jihlavy uspěl s rozkladem proti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Předseda úřadu Petr Rafaj rozhodnutí svého úřadu zrušil a nařídil nové projednání. Prvoinstančně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nepravomocně zrušil dodávku parciálních trolejbusů.
V druhé dodávce šesti kusů parciálních trolejbusů uspělo konsorcium Tram for Envi, které plánuje do Jihlavy dodat ukrajinské trolejbusy značky Bogdan.

Předmětem sporu byla právě homologace parciálních trolejbusů Bogdan pro provoz v Jihlavě. V šetřené věci se k harmonogramu procesu schválení typu drážního vozidla předloženému vybraným dodavatelem vyjádřil Drážní úřad, a to tak, že harmonogram je úplný a termíny v něm uvedené jsou proveditelné. Což jen potvrzuje relevantnost požadavku Dopravního podniku města Jihlavy na předložení harmonogramu.
Dopravní podnik města Jihlavy umožnil, aby se zadávacího řízení zúčastnili i dodavatelé, kteří nemají dokončený „vývoj“ trolejbusů, a tedy ani příslušnou homologaci. Svým postupem tak zadavatel rozšířil hospodářskou soutěž, respektice okruh potenciálních dodavatelů.
Harmonogram procesu schválení typu drážního vozidla lze považovat za „osvědčení“, jímž dodavatel prokazuje splnění požadavku zadavatele, tedy v jaké fázi je dodavatel s procesem schválení typu drážního vozidla, zda se orientuje ve schvalovacím procesu, a zda je schopen v požadované lhůtě dodat poptávané plnění. V šetřené věci lze harmonogram procesu schválení typu drážního vozidla chápat jako alternativní dokument k základnímu dokumentu, jímž je rozhodnutí Drážního úřadu.
A je pouze na zadavateli, zda se při prokazování technické kvalifikace spokojí s „mírnější“ alternativou, kterou je právě harmonogram procesu schválení typu drážního vozidla.
Předseda Úřadu při zrušení prvostupňového rozhodnutí svého úřadu a vrácení věci Úřadu k novému projednání z důvodu zachování účelu správního řízení nařizuje předběžné opatření, kterým zadavateli uloží zákaz uzavřít smlouvu na předmět plnění dané veřejné zakázky.