(02.10.2020;Novinky.cz;Jan Menšík) Ochranné pomůcky už Česko nakupovat v Číně neplánuje. Neznamená to však, že se nyní dostane na české výrobce. Ti totiž doplácejí na zákon o veřejných zakázkách a hlavně na kritéria na kvalitu a cenu. Státu podle výsledků tendrů sice většinou pomůcky dodají české společnosti, ty ale často pomůcky v tuzemsku nevyrábějí, ale pouze přeprodávají to, co nakoupily v zahraničí.


Na jaře, kdy v Česku probíhala první epidemie koronaviru a byl hrubý nedostatek ochranných zdravotnických pomůcek, stát v drtivé většině nakupoval všechny tyto věci v Číně. Ve čtvrtek ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ujistil, že nyní už žádná letadla z Číny s nakoupenými pomůckami vítat nebudeme.
Mohlo by se zdát, že na řadu se tedy dostanou české firmy, které se v tuzemsku na výrobu nejrůznějších ochranných pomůcek specializují. To však, jak ukazují výsledky tendrů vyhlášených Správou státních hmotných rezerv (SSHR), nemusí vůbec být pravidlem.
Na konci září správa v tiskové zprávě oznámila, že uzavřela smlouvy na všechny druhy pomůcek, které poptávala. Mezi vítězi výběrového řízení je například společnost Targo Promotion Praha, která do skladů dodá zhruba 1,5 milionu respirátorů třídy FFP2 a 250 tisíc ochranných brýlí, či společnost BATIST Medical, dodávající rukavice a návleky na obuv.
Obě tyto společnosti, ale i někteří další úspěšní uchazeči mají společné to, že sice působí na českém trhu, ale pomůcky samy nevyrábějí, pouze přeprodávají to, co nakoupily od jiných firem v zahraničí.
„Naše společnost uspěla ve dvou tendrech na dodávku pro SSHR: v tendru na dodávku rukavic a návleků na boty, oba produkty nakupujeme v zahraničí,” uvedla na dotaz Novinek šéfka komunikace společnosti zmíněné BATIST Medical Martina Piskorová.
Druhá ze jmenovaných firem, která se za normálních okolností zabývá prodejem reklamních předmětů, pro server Neovlivní.cz zase přiznala, že dodávané respirátory nakoupila v Číně.
Podle ředitele SSHR Pavla Švagra jeho instituce v otevřeném výběrovém řízení, v němž pomůcky správa soutěžila, jak jí uložila vláda, nemůže upřednostňovat české firmy a tuzemské výrobky. „Kdo nabídne nejlepší cenu pro stát a splní všechna vypsaná kritéria včetně kvality, tak zvítězí. Zákon o zadávání veřejných zakázek neumožňuje preferovat české firmy,” vysvětlil Švagr.
Současně ale dodal, že roušky nebo respirátory třídy FFP3 jsou od českých výrobců.
Švagr se zároveň nepřímo ohradil proti kritice, že respirátory, původem z Číny, dodá reklamní společnost. Firma se na řadu dostala až po neúspěchu několika společností, které se umístily před ní. „Pokud jde o poslední zakázku na respirátory třídy FFP2, tak výrobek firmy, která podala nejnižší nabídku, neprošel testy v laboratoři VÚBP. Stejně tak i výrobky dalších dvou firem. Až teprve respirátor od firmy Targo Promotion Praha testy prošel,” hájil výsledek ředitel SSHR.
Firmy musely kromě plného evropského certifikátu na pomůcky, složení jistoty pro případ, že by se firma z výběrového řízení rozhodla na poslední chvíli „vycouvat”, doložit také referenci, že již v minulosti státu ochranné prostředky dodávaly. Mluvčí správy Jakub Linka poté doplnil, že historii vítězných firem a původ pomůcek zákon neřeší, a tedy vše se odvíjí od splněných kritérií a nejnižší nabídkové ceny.
Kombinace všech těchto kritérií, včetně požadavku na bezplatnou obnovu pomůcek před expirací, která si určila sama ministerstva, nikoliv správa, se pak ukázala jako šibeniční pro řadu tuzemských, často menších výrobců.
„Problém je v tom, že požadavky na zpracování byly postaveny někde úplně jinde, než se původně zvažovalo. Čas taky nehrál pro nás a problémový byl také požadavek na obnovu. To, co bylo v dubnu a předjednané, tak teď vypadá úplně jinak, takže my to necháváme velkým hráčům,” popsala překážky Novinkám jednatelka a spolumajitelka ryze české výrobní společnosti Zdravtex Jitka Šimšová.
Její společnost přitom na jaře obchodovala s ministerstvem vnitra. Neúspěšné jsou ale i některé další společnosti, které na jaře se státem obchodovaly. Těm třeba bránily ve vítězství neúplné evropské certifikáty, které stačily na jaře, ale nyní už ne, a firmy si je nestihly doplnit.
Mezi vítězi se ale také umístila česká společnost DispoMask, jež má správě dodat 16 milionů roušek. Firma vznikla podle rejstříku letos v dubnu, tedy v době tvrdých ekonomických opatření, což samo o sobě může na někoho možná působit podezřele. Opak je ale pravda, společnost své výrobky vyrábí v Litomyšli a je ukázkou toho, že i tuzemští výrobci mohou obstát v tendrech mezi zahraniční produkcí.
„Úspěch bereme jako důkaz, že kvalitní český výrobek může obstát i před asijskou konkurencí, a to dokonce i cenou,” míní ředitel společnosti Ondřej Mařík. Klíčové je podle něj to, že firma dokáže díky vlastnímu týmu techniků zajistit plynulý provoz automatizované linky a dodržet dodací lhůty.
V současnosti je v českých rezervách zhruba 46 milionů roušek, 5 milionů respirátorů FFP2 a 200 tisíc třídy FFP3, 15 milionů zdravotnických rukavic, 160 tisíc návleků na obuv a 42 tisíc výtěrových setů. Navíc každý resort a krajské nemocnice mají mít samy zásoby pomůcek na přibližně dva měsíce.