(06.10.2020 ;Pribram.cz ) Nouzový stav, který začal platit v Česku kvůli kvůli vývoji koronavirové epidemie, znamená pro Správu státních hmotných rezerv (SSHR) možnost jednoduššího nákupu ochranných pomůcek. Může je nakupovat napřímo, řekl novinářům předseda SSHR Pavel Švagr. Možností nouzového stavu by správa využila, pokud by při pořizování pomůcek byla neúspěšná.

SSHR má uzavřené smlouvy na všech 11 druhů ochranných pomůcek, které poptávala. Úřad aktuálně v soutěži vybírá už jen několik dílčích zakázek. Vítězné firmy průběžně dodávají zásoby do skladů správy, například do skladu v Sedlčanech míří 1,6 milionu roušek od firmy DispoMask.

"Nouzový stav pro nás znamená umožnění zjednodušení přístupu k zakázkám z hlediska zákona o zadávání veřejných zakázek. V principu máme tedy možnost nakupovat napřímo. Ale my v tuhle chvíli máme celou řadu zakázek rozjetých ještě před nouzových stavem a samozřejmě ty zakázky budeme dokončovat," uvedl Švagr.
SSHR podle něj využije přímého zadání, pokud by nebyla úspěšná. "Máme rozjeto 31 veřejných zakázek na druhou etapu zdravotnických ochranných pomůcek a také na dezinfekci. Z 31 zakázek je už asi 15 smluv uzavřených a zbytek je v běhu. Budeme to dokončovat, a teprve když bude potřeba, tak budeme využívat těch v uvozovkách výhod nouzového stavu z hlediska zadání veřejných zakázek," řekl Švagr.
Připomněl, že vláda správě uložila pořídit zásoby na dva měsíce případné krize. První měsíc je pokrytý zakázkami, které vypsala SSHR, a zakázkami ministerstva vnitra. Základ pro druhý měsíc tvoří zásoby v policejním skladu v Opočínku. SSHR má podle Švagra nyní aktuálně k dispozici například 43 milionů roušek, 2,3 milionu respirátorů FFP2, 240.000 respirátorů FFP3 nebo 15,8 milionu vyšetřovacích zdravotnických rukavic. "Samozřejmě ty stavy budou neustále doplňovány dodávkami ze soutěže SSHR a z toho, co vysoutěžilo ministerstvo vnitra. Cíl je, abychom průběžně udržovali na hmotých rezervách vládou stanovené dvouměsíční množství," řekl.

Například u roušek činí stanovená dvouměsíční zásoba 54 milionů kusů, u respirátorů FFP2 15 milionů. Třeba v případě FFP2 je ale podle Švagra nutné připočítat 18,3 milionu kusů, které má dát SSHR vnitro. Připomněl také, že jde o pohotovostní zásoby pro případ krize a že ústřední správní úřady a nemocnice mají své vlastní dvouměsíční zásoby, které neustále doplňují. "Pohotovostní zásoby se vytvářejí, aby to byla až ta poslední železná rezerva," dodal předseda SSHR.