(11.11.2020; Seznamzpravy.cz; autor: Tereza Šídlová) O společnost Huawei se vede válka i na české politické scéně. Čínská firma má mocného zastánce, prezidenta Miloše Zemana. Varování českých úřadů před čínskými technologiemi označil za poplašnou zprávu.
Vláda Andreje Babiše zvyšuje tempo příprav českého předsednictví Evropské unii. Důležitým tématem je i bezpečnost unijních akcí, které se budou v roce 2022 konat na českém území.
Podle zjištění Seznam Zpráv je chce vláda chránit i před nepřátelskými aktivitami z Číny.


V dokumentaci vládního tendru na organizaci zázemí pro unijní summity v Praze úředníci ze Strakovy akademie obezřetně avizují vyloučení čínských firem Huawei a ZTE v tomto výběrovém řízení.
Jde o velmi citlivý terén. Dokumentace tendru se odvolává na varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) z roku 2018, podle kterého se mohou obě firmy podílet na čínské státní špionáži.
Toto varování ale Babišův politický spojenec prezident Miloš Zeman označil za „poplašnou zprávu“, a dokonce podvod na české vládě.
Vláda tendr vypsala uprostřed koronavirové krize – začátkem října. A v něm také určila požadavky na bezpečnost, a to i ve stále zásadnějším kyberprostoru.
„Při zajištění informačních a komunikačních technologií je dodavatel povinen respektovat varování NÚKIB ze dne 17. 12. 2018, vydané podle paragrafu 12 odst. 1 zák. č. 18/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti (pokud bude platné i v době konání akce) – jedná se o vyloučení Huawei a ZTE,“ stojí v zadávací dokumentaci veřejné zakázky.
Dál už se pak našlapuje opatrně. Mluvčí vlády Jana Adamcová Seznam Zprávám řekla, že nejde o bezpodmínečný zákaz, ale nutnost zvážit případné bezpečnostní riziko související s jejich užíváním.
„Dodavatel je povinen zpracovat analýzu rizik zohledňující výše uvedené varování,“ píše se v dokumentaci zakázky dále.
Mluvčí NÚKIB Jiří Táborský dodává, že skutečně nejde o striktní zákaz. „Pokud jsou však rizika neakceptovatelná, bezpečnostní opatření nedostupná či neúčinná, může být přistoupeno i k jejich vyloučení,“ řekl Seznam Zprávám.
Výrobky či řešení čínských společností Huawei a ZTE se teoreticky mohou objevit v subdodavatelském řetězci – vláda totiž hledá dodavatele, který zázemí pro summity připraví v podstatě na klíč. Huawei je známá především jako výrobce mobilních telefonů a tabletů, ZTE dodává řešení pro kabelové i bezdrátové počítačové sítě či pro video konference.
Podle odborníka na mezinárodní vztahy a bezpečnost, bývalého českého velvyslance v USA a v Rusku Petra Koláře, je interpretace varování NÚKIB v dokumentaci tendru v zájmu bezpečnosti Česka a pořádaných akcí. „Bylo to správně pochopeno a snad to tam i zůstane,“ řekl Seznam Zprávám.
V organizaci předsednictví jsou velké peníze, jeho celkový rozpočet je zatím stanovený na 1,24 miliardy korun. Což je sice v porovnání s evropským standardem nízká cena, kterou se Babiš chlubí, ale dá se také očekávat, že se zvýší. Ostatně historicky druhé české předsednictví EU bude mít na starosti až příští vláda, vzešlá z voleb v roce 2021. A například opoziční Piráti chtějí rozpočet zvednout až o tři miliardy.
Předpokládaná hodnota konkrétní zakázky na zázemí pro unijní akce není známá, Úřad vlády ji nezveřejnil. Celkový rozpočet na všechna jednání v rámci předsednictví je stanovený na 209 milionů korun.
Huawei se se zavřenými dveřmi k úředním tendrům nesmiřuje snadno. Například loni si společnost stěžovala u antimonopolního úřadu (ÚOHS) na vyřazení z tendru na servery Ministerstva životního prostředí. A neuspěla.
„Zohlednění požadavků zákona o kybernetické bezpečnosti nelze považovat za nezákonné omezení hospodářské soutěže nebo nedůvodnou překážku hospodářské soutěže,“ sdělila Seznam Zprávám Milena Marešová z tiskového odboru ÚOHS.
Ohledy na kybernetickou bezpečnost však nejsou bianco šek, vždy prý má jít o posouzení konkrétních okolností případu.
„Také jde o schopnosti zadavatele obhájit důvod, pro který stanovil určité překážky hospodářské soutěže. V rámci rozhodovací praxe ÚOHS jsou popsány jak případy, kdy zadavatel dokázal objektivně odůvodnit požadavky, které ztěžují či vylučují účast určité části dodavatelů v soutěži o danou veřejnou zakázku, tak i případy, v nichž zadavatel tyto požadavky neobhájil,“ dodala Milena Marešová.
Huawei má ale velmi mocného zastánce v české politice – prezidenta Miloše Zemana. Ten má česko-čínskou družbu jako klíčovou politickou agendu. Zdůrazňuje jen její ekonomický rozměr, bezpečnostní rizika, která popisují čeští zpravodajci a bezpečnostní odborníci, naopak zlehčuje.
Varování NÚKIB ještě rok po jeho vydání označil za poplašnou zprávu.
„My jsme jediná země, která takto zaútočila na Huawei… Domnívám se, že Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost podvedl vládu i širší veřejnost, když v rozporu s fakty i se zahraničními fakty tvrdil něco, co nebyla pravda,“ řekl Zeman v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem loni v prosinci.
V samotném varování NÚKIB například stojí, že právní prostředí Čínské lidové republiky vyžaduje po soukromých společnostech součinnost i na zpravodajských aktivitách této komunistické země.
„Tyto společnosti (Huawei a ZTE – pozn. red.) se zároveň spolupráci se státem povětšinou nebrání, úsilí chránit zájmy zákazníků na úkor zájmů ČLR je v tomto prostředí značně sníženo,“ stojí ve varování NÚKIB.
Jeho vydání narušilo Vánoce roku 2018 – do střetu se tehdy mezi svátky dostal i Andrej Babiš s čínským velvyslancem v Praze. Kvůli varování se spolu sešli, zástupce pekingského politbyra následně vydal velmi sebevědomou zprávu, v níž stálo, že Babiš na schůzce uznal „chybu“ v této věci. To český premiér následně odmítl. Sice NÚKIB vytkl absenci právní analýzy, následně na Úřadu vlády vyhlásil zákaz mobilů Huawei, který pak ale sám mírnil.
Babiš ale dlouhodobě podle informací expertů ze zákulisí naslouchá českým zpravodajcům ve strategických otázkách týkajících se bezpečnostních hrozeb a geopolitické orientace. Například nikdy nevyslyšel Zemanovo přání, aby se zbavil šéfa kontrarozvědky (BIS) Michala Koudelky.
BIS ostatně v úterý zveřejnila svou výroční zprávu a v ní varuje – bez konkrétních názvů společností – před užíváním nepřátelských technologií ve strategických tendrech. K plánovaným strategickým zakázkám patří zejména rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech či výstavba sítě 5G.
Právě Huawei má dlouhodobě zájem podílet se na budování sítě 5G v Česku.
České výhrady proti Huawei patří k nejtvrdším na světě. Na černé listině je ale například firma v USA. „Varování od NÚKIB je u nás díky obzvláště silnému zákonu o kybernetické bezpečnosti právně závazné. Jiné země to obvykle řeší méně otevřeně a napřímo,“ řekl Seznam Zprávám Filip Jirouše ze Sinopsis, výzkumného projektu Univerzity Karlovy.