(23.11.2020; IRozhlas.cz; autor: Tereza Čermusová) Pegas volá SOS. Pegas už nestačí. Práce záchranky i policie v ohrožení? Záchranářské síti hrozí blackout. I takové titulky se v minulých letech objevily v médiích v souvislosti s komunikační sítí Pegas, jejímž prostřednictvím se domlouvají záchranáři, hasiči i policisté.

Ministerstvo síť Pegas vybudovalo v letech 1995 až 2003 na bázi technologie Tetrapol, které měla do konce letošního roku vypršet životnost.

Ačkoliv síť je zastaralá, složky integrovaného záchranného systému si s ní, respektive s její zmodernizovanou verzí, budou muset v následujících několika letech vystačit.

Právě to má být obsahem tajného materiálu, který na začátku listopadu schválila Bezpečnostní rada státu. „Zjednodušeně řečeno bylo rozhodnuto, že zajištění mobilní komunikace bezpečnostních a záchranných složek bude v příštích letech řešeno cestou modernizace sítě Pegas, tedy řešení užívaného bezpečnostními a záchrannými složkami,“ přiblížila pro iROZHLAS.cz obsah dokumentu mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Vnitro přitom mělo už dávno představit takzvané cílové řešení – ještě loni chtělo zajistit záchranářům vysokorychlostní přenos dat, který by umožnil posílat třeba objemnější fotografie, videa nebo například mapové podklady. To totiž současná síť neumožňuje.

Zrušený tendr a trojitý odklad
Ministerstvo slibovalo cílové řešení předložit už několikrát (viz Časová osa na konci článku). Na začátku loňského roku plánovalo vypsat výběrové řízení na dodavatele úplně nové sítě. O několik měsíců později ale rozhodlo stávající systém obnovit a obří miliardovou zakázku přiklepnout bez soutěže dodavateli současné technologie, firmě Pramacom, a státnímu podniku NAKIT.

Za takový postup sklidil resort kritiku především od operátorů O2 a Nordic Telecom, kteří měli zájem novou síť budovat. Nordic Telecom se kvůli tomu dokonce obrátil na antimonopolní úřad. Ačkoliv u něj neuspěl, ministerstvo vnitra se obří tendr na začátku letošního roku stejně rozhodlo zrušit.

Vláda poté dala vnitru termín pro představení finálního řešení do konce října 2019. Ministerstvo ale požádalo o posun s tím, že by se řešení mělo navázat na aukce kmitočtů pro 5G sítě, která byla naplánovaná na letošní rok. Ani ta ale neprobíhala podle plánu, což představovalo další zdržení.

Letos v červnu pak ministerstvo pro iROZHLAS.cz uvedlo, že má záměr případný návrh řešení předložit do konce letošního září. Ani tento termín ale nebyl dodržen. Aukce kmitočtů pro sítě páté generace proběhla v druhém listopadovém týdnu, rozhodnutí o cílovém řešení komunikace záchranářů ale nepadne ani tentokrát. Vnitro bude naopak na budoucí podobě komunikační sítě dál pracovat.

„Rozhodnutí modernizovat stávající síť Pegas, a tedy zajištění mobilní komunikace na příštích několik let, ministerstvu vnitra poskytlo časový prostor pokračovat v přípravě tzv. cílového řešení,“ uvedla mluvčí Malá.

Technologické řešení
Ministerstvo dlouhodobě tvrdí, že technologie, které jsou pro nové komunikační sítě pro záchranáře potřebné, jsou teprve v počátcích. Tím také zdůvodňuje, proč se přiklání k udržování stávající sítě Pegas.

Už v materiálu pro vládu, kterým vnitro loni v létě zdůvodňovalo udělení obří zakázky bez soutěže, mimo jiné napsalo, že modernější digitální síť nabízená při konzultacích operátory bude připravena pro komerční provoz „až koncem 20. let 21. století“. Sami operátoři toto už dříve rozporovali. Podle nich by sítě byly připraveny na všechny potřebné funkce nejpozději v roce 2022, tedy rok či dva roky po konci životnosti Tetrapolu.

I nyní mluvčí vnitra redakci sdělila, že ministerstvo se na nejvhodnější technologické řešení, které bude odpovídat požadavkům bezpečnostním složek, ale také finančním možnostem státu, bude do budoucna připravovat.

„Jinými slovy bude se pokračovat v budování jakéhosi technologického zárodku budoucí komunikační sítě, který v případě, že rozhodnutí padne, bude moci být různě rozšířen, tak aby v budoucnu plně nahradil stávající mobilní komunikační řešení,“ vysvětlila následující postup Malá.

Loni se rovněž ukázalo, že přípravu finálního řešení brzdí politické neshody. Už loni v létě ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro Radiožurnál řekl, že se vládní koalice na modernizaci sítě nedohodla. „Nedošlo k dohodě v rámci vládní koalice, respektive mezi mnou a panem premiérem (Andrejem Babišem z ANO). Takže řešení, které je teď ve hře, je nezbytné minimum, co udělat,“ řekl tehdy Hamáček.