(25.11.2020; Denik.cz; autor: Edwin Otta) Mnozí řidiči, kteří pravidelně přijíždějí do Českých Budějovic, dobře znají kroužení kolem centra a hledání místa na zaparkování.

Jediné větší kapacitní parkoviště bez placení v širším centru se nachází na okraji Stromovky u Sportovní haly, ale prázdné je jen v noci. Kdo sem dorazí mezi osmou ranní až sedmou večerní (a nesmí se konat sportovní zápas volejbalistů nebo hokejistů), ten skoro nemá šanci. Teď by se situace mohla změnit.

Rada města totiž schválila 23. listopadu 2020 vypsání veřejné zakázky pod názvem Parkovací dům Na Dlouhé louce. Před vlastním vypsání zakázky už proběhla předběžná tržní konzultace s možnými zájemci o provedení stavby a novinkou bude celý způsob realizace. „Poprvé bude v Českých Budějovicích realizována zakázka metodou dodávky Design&Build , což znamená Naprojektuj a postav. Zhotovitel stavby tak bude zároveň odpovídat za projekční přípravu díla i za zpracování všech potřebných stupňů projektové dokumentace. Tato metoda zhotoviteli zároveň umožňuje uplatnění vlastních inovativních řešení," říká primátor Jiří Svoboda.

Nový parkovací dům bude stát před Sportovní halou na místě stávajícího parkoviště a jeho kapacita bude 495 míst. Budova má mít maximálně čtyři patra a její součástí bude i sociální zázemí, výtahy, pokladny, napojení na dopravní infrastrukturu a vybudování dvou okružních křižovatek. Parkovací stání by měla být širší, aby se parkovalo pohodlně. Předpokládaná cena stavby je maximálně 130 milionů korun bez DPH. Samotné stavební práce proběhnou v průběhu roku 2022 a k předání díla by mělo dojít dle harmonogramu v prvním pololetí roku 2023. Vše ale samozřejmě záleží na tom, jak se zakázku podaří vysoutěžit," dodává náměstek primátora Viktor Lavička.

Město se sice snaží situaci s parkováním řešit a zprovoznilo nedávno třeba nové záchytné parkoviště v Jírovcově ulici, ale blíže centru je situace stále problematická.