(23.2.2021; Denik.cz - Pražský deník)Praha letos vypíše přes šest desítek veřejných zakázek v hodnotě nad dvacet milionů korun. Souhrnná hodnota městem zveřejněných tendrů většího rozsahu je více než pět miliard korun. Seznam je rozšířený o investice do sedmi staveb, u kterých je „v běhu“ zadávací řízení na zhotovitele už z minulého roku.  První desítce akcí s nejvyšším rozpočtem vévodí dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce za více než dvě miliardy korun, což je právě případ loni započaté zakázky. Rozpočty v řádu stovek milionů korun pak mají třeba protipovodňová opatření v Karlíně, výstavba základních škol v Kolovratech a Šeberově, silničního obchvatu poblíž Kyjí nebo lávky Holešovice – Karlín (HolKa). Více než polovina na seznamu uvedených připravovaných investic míří do oblastí pozemních nebo dopravních staveb.


„Jedná se pouze o zakázky vyhlašované hlavním městem, takže seznam nezohledňuje další velké zakázky, které zadávají městské společnosti – například dopravní podnik nebo Technická správa komunikací,“ upřesnil radní Adam Zábranský (Piráti), podle kterého pravidelné publikování ročního plánu zakázek přispívá k větší transparentnosti v hospodaření města. „Navíc tím umožňujeme dodavatelům, aby se na zakázky připravili, což se snad promítne do vyššího počtu nabídek. Připomínám, že už na začátku října 2019 jsme spustili aplikaci CityVizor, která přináší přehledné informace o příjmech a výdajích města. Postupně své hospodaření v rámci aplikace otvírají i jednotlivé městské části. Na portálu opendata.praha.eu lze zase dohledat data o jednotlivých přijatých fakturách,” upozornil Zábranský.
Radní schválili úpravu pravidel pro malé zakázky
Na seznamu „velkých“ zakázek dále figuruje například nákup třinácti stovek mobilních zařízení pro strážníky, zvelebení náplavky u Branických ledáren, výstavba školního hřiště na Zličíně, necelé třicítky městských bytů na Černém mostě či nové Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Jinonicích, anebo oprava Clam-Gallasova paláce či budovy bývalé Burzy v areálu Holešovické tržnice. Kompletní rekonstrukci objektu s celkovými náklady kolem 200 milionů korun posvětili zrovna minulý týden zastupitelé.
„Pro mě osobně jde o přelomový okamžik – po desítkách let nečinnosti a dlouhých deseti letech soudních sporů s bývalým nájemcem se město konečně přihlásilo k první významné investici do zchátralého a zanedbaného areálu Pražské tržnice,“ poznamenal primátorův náměstek pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Projekt, který má teď stavební povolení, začala připravovat už minulá magistrátní koalice a nyní ho podpořila i opozice.
Čtyři městské kontrakty většího rozsahu, včetně rekonstrukce páteřní komunikace na Zbraslavi či nové „hasičárny“ v Suchdole, mají zatím „otazník“ – jejich vyhlášení závisí na zajištění financí.
Na Zábranského návrh v pondělí také městská rada schválila úpravu pravidel pro zadávání zakázek malého rozsahu. Od začátku července se posouvá povinnost vyhlašování otevřené veřejné soutěže už na zakázky nad půl milionu korun namísto dosavadních dvou milionů v případě služeb a šesti milionů v případě stavebních prací. „Chceme ukončit stávající praxi, kdy se o menší zakázky často může ucházet jen několik předvybraných firem nebo kdy se zadávaly napřímo bez otevřené soutěže,“ komentoval změnu radní s tím, že jejím cílem je vedle posílení „průhlednosti“ zakázek podpora malých a středních firem v ekonomicky složité době i zvýšení kvality a cenové konkurence mezi uchazeči.