(02.03.2021; Tydenikhrot.cz; autor: Petr Weikert) Kvůli kvótám na české potraviny se předseda ÚOHS obrací na Senát. Má vrátit Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dobrou pověst. Postu předsedy se ujal poté, co kvůli podezřením spojeným s kauzou mýta rezignoval jeho předchozí předseda Petr Rafaj. Petr Mlsna stihl vyměnit členy rozkladových komisí, chce zrychlit rozhodování a zvýšit transparentnost úřadu. Na druhé straně se ještě před výběrovým řízením, ve kterém nakonec uspěl, sešel s prezidentem Milošem Zemanem a získal jeho doporučení. Také snahy protikorupčních organizací o to, aby se úřad rozdělil, nemají v jeho uších ohlas. Vše ale nasvědčuje tomu, že za Petra Mlsny nebude o velké případy nouze. Jeho úřad už prověřuje podezřelé státní nákupy v nouzovém stavu.

Poté, co jste se stal v prosinci předsedou, jste prohlásil, že chcete navrátit úřadu jeho důvěryhodnost. Už předtím jste se ale v říjnu sešel s prezidentem a on vás také pak veřejně doporučil. Není právě toto překážka v důvěryhodnosti?

Kdokoli, kdo je pozván hlavou státu na schůzku, asi těžko odmítne. Navíc když je v pozici státního úředníka. Pro mě spíš bylo příjemné, že někdo sledoval mou práci ve státní správě, kde působím 15 let, a dočkal jsem se takového pozitivního ohlasu. Takže jako překážku to samozřejmě nevidím. To by potom muselo být každé setkání s prezidentem republiky pro kohokoli automaticky diskvalifikačním a to by bylo absurdní.

Předseda ÚOHS Petr Mlsna
Tomáš Novák týdeník HROT

Jste s prezidentem od té doby v kontaktu?

Nejsme.

Z pozice předsedy chtě nechtě vstupujete do politiky. Naposledy jste psal v tomto směru dopis předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi ohledně zákona, který zavádí kvóty na české potraviny. Co jste mu napsal?

Dlouhodobě jsme sledovali legislativní proces toho zákona. Podobné dopisy, které jsem teď poslal do Senátu, posílal i můj předchůdce do Poslanecké sněmovny. V situaci, kdy ten návrh sněmovna schválila, jsem se obrátil na Senát. Ta úprava je rozporná se zásadou volného pohybu zboží v EU i se soudní judikaturou Soudního dvora Evropské unie. V tom dopise jsem informoval i o podobných kauzách v zahraničí. Například v Irsku běžela kampaň, kdy vláda podporovala iniciativu výrobců irských potravin na to, aby je tamní lidé kupovali. To byla ještě soft verze toho, co bylo přijato u nás. A i v tomto případě soud konstatoval porušení volného pohybu zboží.

Co si Petr Mlsna myslí o kauze mýtného systému? Mají se státní orgány bát, že jeho úřad sleduje podezřelé nákupy zdravotnických pomůcek v nouzovém stavu? Jak chce změnit svůj úřad a jak zrychlit jeho rozhodování? Čtěte v aktuálním vydání týdeníku Hrot.