(25. 5. 2021; zdroj MAFRA, a.s. - MF DNES) CHEB, BRNO Nejvyšší správní soud v Brně zamítl stížnost Chebu a s konečnou platností potvrdil rozhodnutí o pokutě 300 tisíc korun pro chebskou radnici. Pokutu vyměřil v roce 2016 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za pochybení v tendru na turistické využití levého břehu Ohře. Město tak dohnal případ předražených laviček, které se objevily v nově vybudovaném sportovním a odpočinkovém areálu Krajinka.

Antimonopolní úřad městu Cheb vyčítal, že ve výběrovém řízení požadovalo po soutěžících firmách dodání konkrétních výrobků, což zákon nepovoluje. V zadávací dokumentaci výběrového řízení byly odkazy na konkrétní lavičky, stojany na kola, pítka, informační tabule, odpadkové koše a další položky. „Jakkoli předmět veřejné zakázky byl specifický a z architektonického hlediska mohl odůvodňovat použití atypických prvků určitých rozměrů a určitých vlastností, neodůvodňovalo to ještě samo o sobě nutnost použití konkrétních výrobků konkrétního výrobce,“ konstatoval nyní Nejvyšší správní soud. Radnice tehdy problém odůvodnila tím, že v zadávací studii chyběla věta, že se jedná jen o vzorové řešení a že je tedy možné použít i jiné lavičky. Pokutu město zaplatilo, obrátilo se však na Nejvyšší správní soud, aby o věci rozhodl.