(29. 6. 2021; zdroj 24zpravy.com - Články) Expres Van se podle ÚOHS nesmí veřejnıch zakázek účastnit dva roky. Oba účastníci kartelu, vedle společnosti Expres Van ještě firma Lorenc Logistic, dostali také finanční postih v celkové vıši 2,85 milionu korun, uvedl ÚOHS. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.

 „Úřad je připraven sankci v podobě zákazu plnění veřejnıch zakázek využívat i v dalších případech kartelovıch dohod souvisejících s veřejnımi zakázkami, pokud soutěžitelé nevyužijí programu leniency, tedy shovívavosti, či s Úřadem nebudou spolupracovat v rámci narovnání,“ uvedl k případu místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb. Takzvanı program leniency znamená, že firma své pochybení uzná a navíc poskytne úřadu o kartelové dohodě důkazy.

Obě firmy dostaly pokutu za to, že v souvislosti s veřejnımi zakázkami Správy železnic na přepravu obchodních balíků pro roky 2014 až 2016 a 2016 až 2018 koordinovaly svou účast a nabídky tak, aby zakázku získala společnost Expres Van.

„Úřad v rozhodnutí konstatoval, že účastníci zakázané dohody jednali s cílem narušit hospodářskou soutěž v uvedenıch vıběrovıch řízeních, přičemž tohoto vısledku skutečně dosáhli. K nezákonnému jednání docházelo od 27. 8. 2014 do 29. 8. 2016. Úřad tento případ odhalil na základě vlastní činnosti,“ uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

Firma Expres Van za spáchanı přestupek dostala pokutu 754 000 korun a zároveň i zákaz plnění veřejnıch zakázek na dva roky. Tento trest uložil úřad úplně poprvé. Společnost Lorenc Logistic přistoupila na takzvané narovnání s úřadem, za což jí byla snížena pokuta o 20 procent na 2,1 milionu korun, především se tím ale vyhnula uložení zákazu plnění veřejnıch zakázek.