Kolik by mohla Česká republika ušetřit, kdyby více využívala centrálních nákupů? Jaké komodity je nejlepší nakupovat centrálně? Víte, že v jiných evropských zemích mohou ministerstva, ale i obce snadno objednávat například kancelářský nábytek nebo IT vybavení z katalogu nebo speciálního e-shopu, který spravuje centrální orgán pro hromadné veřejné zakázky?

Odpovědi na tyto otázky poskytl seminář na téma „Centrální zadávání - Evropská dobrá praxe a česká zkušenost", který zorganizovalo Zastoupení Evropské komise v České republice společně s rozpočtovým výborem Poslanecké sněmovny 29. dubna 2016.

Cílem semináře bylo představit osvědčené postupy centrálních nákupů ve vybraných státech EU a diskutovat o jejich možném přenosu do českého prostředí. Experti z Rakouska, Portugalska, Velké Británie a Slovenska vysvětlili, v čem spočívají výhody centrálního zadávání a dali i praktické návody, jak systém hromadného zadávání na centrální i obecní úrovni nastavit. Na semináři byla rovněž představena studie think-tanku Econlab, která zhodnotila dosavadní zkušenosti České republiky s centrálním zadáváním a navrhla řadu doporučení.

Podrobnosti vč. prezentací na: 

http://ec.europa.eu/ceskarepublika/news/160503_centralni_zadavani_cs.htm