Hodnotí se přes 200 nabídek na provádění lesnických prací

(31.10.2019/Zpravodajstvi.sumpersko.net/Články/Autor:red.,E.Jouklová) Letos v září ho vyhlásily Lesy České republiky. Firmy, které uspějí, budou pro podnik pracovat podle smlouvy platné od ledna 2020 do konce roku 2024. Předpokládaný objem dřeva, o který se v tendru soutěží, dosahuje 8,5 milionu metrů krychlových na 195 633 hektarech lesa. Ročně se počítá s těžbou 1,97 milionů metrů krychlových dřeva a zalesněním 2 879 hektarů. Služby spojené s nákupem dříví představují částku 6,99 miliard korun.

Celkem padesát čtyři zakázek se letos dělí do tří kategorií – kalamitní, postkalamitní a nekalamitní. „Při koncipování dílčích zakázek jsme cíleně volili nejvhodnější model hospodaření pro konkrétní území. Budeme kombinovat vlastní i dodavatelské výrobní kapacity a pružně tak reagovat na aktuální situaci v dané lokalitě,“ uvedl generální ředitel Josef Vojáček.

Ve třiadvaceti kalamitních zakázkách podali potenciální partneři podniku 107 nabídek. Na daném území budou těžit a provádět pěstební práce, ale dřevo zůstane majetkem Lesů ČR. V devíti postkalamitních zakázkách zaměřených jen na pěstební činnost podali zájemci třicet nabídek. Těžba i prodej dřeva opět zůstane v režii státního podniku. U dvaadvaceti nekalamitních zakázek bylo na těžbu spojenou s prodejem dřeva i pěstební práce doručeno 76 nabídek. „Všechny se podávaly elektronicky, nyní začalo jejich hodnocení,“ uvedla tisková mluvčí Eva Jouklová.

Předpokládaná hodnota tendru je 6,99 miliard korun.213 nabídek podalo 32 společností. Tendr se týká 54 smluvních územních jednotek. Na jednu zájemci průměrně podali 3,94 nabídek, což je dvojnásobně více, než byl průměr počtu nabídek na zakázku v posledních tendrech.