Homolka nakupuje neprůhledně. Od ledna do září nemocnice údajně uzavřela jen dva tendry za 8,2 milionu

(04.01.2020/Lidovky.cz/Články/Autor:Pavel Bartošek)Praha Když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předloni jmenoval nového ředitele pražské Nemocnice Na Homolce, dal mu za úkol zaměřit se hlavně na veřejné zakázky. Nemocnice totiž do té doby nakupovala přes dceřiné společnosti, což jí umožňovalo se zadávání tendrů podle zákona vyhýbat.

Od té doby uplynul více než rok a stále to vypadá, že se nic nezměnilo a nemocnice dál nakupuje napřímo. Z registru smluv, kde se musí tendry ze zákona zveřejňovat, a z profilu zadavatele je patrné, že špitál loni za první tři kvartály zadal v režimu zákona jen dvě zakázky za celkem 8,2 milionu korun. V prvním případě šlo navíc o zjednodušené podlimitní řízení na nákup mobilního ultrazvuku. To znamená, že nemocnice stále nakupuje mimo režim zákona o veřejných zakázkách, a tedy netransparentně.

Paradoxní ovšem je, že bývalý elitní špitál pro komunistické prominenty na přímý dotaz tvrdí, že se mu v zakázkách daří. „V tuto chvíli jsme určitě nad 50 procenty vysoutěžených zakázek,“ řekl LN ředitel Homolky Petr Polouček začátkem prosince. Za první tři čtvrtletí přitom podle registru smluv a profilu zadavatele zadala nemocnice jen dvě zakázky z 24 vypsaných tendrů, které nebyly později nemocnicí zrušeny.

Pro srovnání se stačí podívat třeba na pražskou Nemocnici Na Bulovce. I když jde o trochu jiný typ nemocnice, podobají se v tom, že mají obě přibližně třímiliardový obrat a obě mají zhruba přes rok nového ředitele. Jan Kvaček vede Bulovku od září 2018, Polouček Homolku od listopadu téhož roku. Bulovka měla na konci třetího čtvrtletí vysoutěžených 116 veřejných zakázek v hodnotě více než miliardy korun, Homolka dvě za osm milionů.

„Nemocnice roste“
Startovací pozici přitom měli oba zhruba stejnou. Jak ukázala ministerská kontrola na Bulovce, nemocnice v období mezi roky 2016 a 2017 zadala napřímo zakázky za 800 milionů korun, to znamená, že jich jen velmi málo soutěžila. Obě nemocnice tak musely po změně vedení začít vytvářet obchodní oddělení od znova.

Jenže zatímco kvůli hospodaření Bulovky ministerstvo tehdy podávalo trestní oznámení, výkon ředitele Poloučka si zatím pochvaluje. „Pod jeho vedením nemocnice roste a dosahuje velmi dobrých hospodářských výsledků,“ napsala LN mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Celková bilance Homolky za rok 2019, kterou LN ve veřejných zdrojích zjišťovaly před vánočními svátky, je nakonec deset vysoutěžených veřejných zakázek za předpokládanou cenu 133 milionů korun. Do toho ovšem spadá i smlouva za necelých 100 milionů na dodávky radiofarmak pro pozitronovou emisní tomografii, která se uzavřela rovnou na příští čtyři roky.

Z těchto deseti zakázek šlo přitom o dvě jednací řízení bez uveřejnění, kdy se zadává jedinému dodavateli přímou výzvou k podání nabídky, a o čtyři zjednodušená podlimitní řízení. Standardní otevřená řízení tedy nemocnice vysoutěžila v roce 2019, pokud jde o zakázky vypsané za ředitele Petra Poloučka, pouze čtyři. Oddělení zakázek mělo přitom podle informací LN po celý rok celkem pět až osm zaměstnanců a k dispozici dva právníky.

Nemocnice nepodává přesné informace
Problém je navíc v tom, že nemocnice nepodává o zakázkách přesné informace. „Objem zadaných, tedy zasmluvněných zakázek za rok 2019 je cirka 400 milionů korun,“ informovala LN mluvčí nemocnice Martina Dostálová s tím, že špitál za první tři čtvrtletí 2019 vypsal 41 zakázek.

Po upozornění, že číslo 400 milionů nesedí, přišla nemocnice s jiným údajem. „Jedenáct zakázek v objemu 149 milionů korun je zadaných a probíhá plnění,“ napsala mluvčí. Rozdíl vysvětlila tím, že do částky 400 milionů započítala ještě veřejné zakázky vypsané před příchodem Poloučka do nemocnice.

Při trochu detailním pohledu si lze ale všimnout, že se nemocnice snaží své výsledky přikrášlit. Pokud jde o přesné počty zakázek v režimu zákona, Homolka LN informovala, že za první čtvrtletí loňského roku vypsala jen dvě, ve druhém čtvrtletí deset a ve třetím 29.

Z registru smluv přitom vyplývá, že v prvním čtvrtletí to byla jen dvě zjednodušená podlimitní řízení, z nichž jedno bylo ještě navíc před zadáním zrušeno. Nemocnice tak úspěšně dotáhla do konce v režimu zákona jen nákup mobilního ultrazvukového přístroje pro interní oddělení.

Ve druhém čtvrtletí jich podle registru smluv bylo v režimu zákona devět. Z nich však byly tři zakázky zrušeny, jako třeba tendr na odvoz odpadu, a pouze jedno zjednodušené podlimitní řízení bylo zadáno k realizaci, a to v předpokládané hodnotě 2,6 milionu bez DPH. Týkalo se servisu a údržby zdroje nepřerušovaného napájení pro nemocnici. Zbylé zakázky jsou dosud ve fázi „neukončeno“.

Ve třetím čtvrtletí lze v registru smluv dohledat celkem 25 zakázek v režimu zákona. Z nich jich ale bylo celkem osm nemocnicí zrušeno, a nelze je tak počítat. Ze zbylých sedmnácti se zatím jen jedna dotáhla až k podpisu. Šlo o rámcovou dohodu na dodávky spotřebního zdravotnického materiálu pro vyšetřování koronárních cév metodou optické koherentní tomografie s předpokládanou hodnotou 5,6 milionu korun. A to je vše.

„V roce 2020 na špici“
Polouček výsledky za první čtvrtletí omlouval tím, že oddělení nákupů bylo rozložené, rozhádané a s obrovskou mírou fluktuace, takže nemocnice vypsala jen „pár velkých zakázek“. To se ale podle něj zlepšilo v dalším období.

„Tým jsme poskládali, nastavili jsme pravidla, režim, harmonogram zakázek a víceméně jsme ten vlak posadili na koleje a roztlačili jsme ho. V průběhu dalších kvartálů roku 2019 jsme v objemu zakázek, které jsme schopni zrealizovat, více méně doběhli průměrné nemocnice. V průběhu roku 2020 bychom určitě chtěli být na špičce, jak co se týče počtu, tak objemu vysoutěžených zakázek,“ řekl LN Polouček.

Když ho LN konfrontovaly s tím, že dohledatelné údaje z registru smluv nezní tak optimisticky jako on, mluvčí ihned LN informovala, že nyní je již „16 zakázek v objemu 625 milionů korun rozhodnuto (tj. výběrové řízení je ukončeno a jsou ve fázi podepisování smluv)“. Veřejná zakázka je ovšem ukončena až podpisem smlouvy.