SŽDC zahájila práce na dokumentaci k rychlotrati Praha-Poříčany

(06.01.2020/EULOG.cz/Články)Správa železnic zahájila práce na dokumentaci pro územní řízení k vysokorychlostní trati mezi Prahou a Poříčany. Organizace nyní vyhlásila zakázku s odhadovanou cenou přes 240 milionů korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Trať patří mezi pilotní úseky, které Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) plánuje připravovat ve zrychleném režimu.

Dokumentace k územnímu řízení bude klíčová pro další přípravy rychlodráhy. Důležitá bude pro umístění stavby a také pro proces EIA, tedy posouzení vlivů na okolní životní prostředí. Hotová by měla být v příštím roce.

Úsek Praha - Běchovice - Poříčany patří mezi prioritní trasy připravovaných vysokorychlostních tratí. Do této skupiny dále patří úseky Přerov (Prosenice) - Ostrava - Svinov na páteřním tahu mezi Prahou, Brnem a Ostravou, dále trasa mezi Brnem (Modřice) a Vranovicemi na tahu Brno -Vídeň/Bratislava a také části rychlodráhy mezi Prahou a Drážďany, a to Praha-Vysočany- Lovosice/Litoměřice a od Ústí nad Labem ke státní hranici s Německem. SŽDC je bude připravovat ve zrychleném režimu, první z nich by se měla začít stavět v roce 2025.

Na úseku z Prahy do Poříčan v současné době už pracují zeměměřiči, kteří od října vyměřují připravovanou trať.

Výstavba vysokorychlostních tratí by měla výrazně navýšit kapacity současné železniční sítě a také zrychlit spojení na vytížených tratích. Jejich výstavba je součástí Národního investičního plánu vlády pro období do roku 2050.