Mobilní data budou Českým drahám dodávat O2 a T-Mobile, dopravce to vyjde na 280 milionů korun

09.01.2020 / IRozhlas.cz / Ekonomika - Mobilní data budou Českým drahám v příštích letech dodávat společnosti O2 a T-Mobile. Jejich vítězství ve veřejné soutěži potvrdil serveru Zdopravy.cz mluvčí ČD Radek Joklík. Ročně mají dodat téměř šest milionů GB dat. Dopravce zaplatí za čtyři roky dohromady 280 milionů korun.

Data od O2 budou ve vlacích s wi-fi připojením, operátor dodá 1509 SIM karet. Získá za to 139 milionů korun. T-Mobile poskytne 969 SIM karet pro dálkové spoje, ČD operátorovi v průběhu čtyř let zaplatí 141 milionů korun.

Dopravce dosud platil za wifi 15 milionů korun ročně. „Ceny nelze srovnávat, protože podle nových smluv již není možné mít paušál na neomezený odběr dat. Dosáhli jsme nejlepších možných cen v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ sdělil serveru Joklík.

Smlouvy jsou uzavřeny na dobu neurčitou. Zadávací dokumentace ale počítala s oceněním hodnoty zakázky na čtyři roky, uvedl server.

České dráhy musely vysoutěžit nové kontrakty, jelikož operátor O2 vypověděl dceřiné firmě ČD-Telematika smlouvu na neomezený odběr dat.