ANO prosadilo zákon o skutečných majitelích, Babiš u jednání nebyl

(01.06.2020 Idnes.cz) Vláda schválila novelu zákona proti praní špinavých peněz a související předpis o skutečných majitelích. Ale jen hlasy členů vlády za ANO, kteří přehlasovali sociální demokraty. iDNES.cz to sdělil ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš před jednáním řekl, že se nezúčastní části jednání vlády, na které to ministři řešili.

Já se tohoto bodu nezúčastním," řekl Babiš před jednáním vlády. Zákon pak prlšel Kritici premiéra tvrdí, že to, co vláda zamýšlí dát do zákona, mu má pomoci v jeho soukromém sporu kvůli střetu zájmů.

Podle ministerstva spravedlnosti má zákon do českého práva zanést požadavky Evropské unie. „Je to transpozice evropské směrnice," uvedl také v pondělí Babiš.

Podle kritiků vlády jedno z ustanovení nahraje Babišovi, protože by byl považován za majitele svěřenských fondů, ale ne za majitele firmy Agrofert, kterou kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenského fondu
Do zákona si vpašovali účelovou výjimku, říká Bartoš

„Jsme přesvědčeni, že čerpá-li někdo dotace, nebo soutěží veřejné zakázky, musí být všem jasné, u koho ve finále končí peníze. Úprava, která takový veřejně dostupný rejstřík předpokládá a podmínka evidence, je zásadním prvkem obrany proti korupci a odhalí i střet zájmů. Vláda si však do zákona vpašovala účelovou výjimku, tak aby se nevztahoval na svěřenské fondy," napsal na své facebookové stránce předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Proč se tak stalo? Potvrdilo by se, podobně jako ve slovenském registru, že je premiér osobou, která z firem pod oběma fondy benefituje a dlouhodibě setrvává ve střetu zájmů. Andreji Babišovi by za normálních okolností hrozilo, že mu nová úprava v ČR potvrdí roli skutečného majitele koncernu Agrofert a dalších firem. Novelu ČR potřebuje, ale bez účelové výjimky," uvedl Bartoš.
Návrh měla vláda projednávat už za nouzového stavu

Jednat o zákonu o konečných vlastnících měla vláda už 16. března, tedy krátce po začátku nouzového stavu, ale kvůli žádosti ČSSD to odložila.

Nevládní organizace Transparency International v lednu uvedla, že podle nové předlohy o evidenci skutečných majitelů firem by byl Babiš považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil skupinu Agrofert, ale nikoliv za vlastníka samotného holdingu.

Loňská zpráva auditorů Evropské komise týkající se dotací z evropských strukturálních fondů uvedla, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, ač ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Holding Agrofert je i vlastníkem mediálního domu Mafra a jeho součástí je i intertenetový portál iDNES.cz, deníky Mladá fronta DNES, Lidové noviny, portál lidovky.cz a hudební televize Óčko.