Lesy ČR vybraly dodavatele prací za čtvrt miliardy Kč

(03.06.2020 Ekolist.cz) Ve dvou náhradních lesnických tendrech státního podniku Lesy České republiky (LČR) v hodnotě 241 milionů korun zvítězily a smlouvy podepsaly společnosti LDF Rožnov a JACER-CZ. Tendry se týkaly dvou územních jednotek, na nichž podnik v minulém tendru 2020+ nikoho kvůli finančně nevýhodným nabídkám nevybral a soutěže zrušil.

ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi a jejich nynějším hlavním úkolem je zvládnutí kůrovcové kalamity.

Zakázky firmy začaly plnit v dubnu. Na obou jednotkách budou hospodařit do konce roku 2024.

První opakovaný tendr se týkal jednotky Blatná hráz na Třebíčsku s hodnotou prací 191 milionů korun. Šlo o takzvanou kalamitní jednotku, kde LDF Rožnov bude pouze těžit a provádět pěstební práce. Vytěžené dřevo si zobchodují Lesy ČR. O Blatnou hráz soutěžilo osm firem. Cenově nejvýhodnější nabídku ve výši 175 milionů korun dala firma LDF Rožnov.

Druhá soutěž byla na jednotce Buková na Rakovnicku s hodnotou prací 50 milionů korun. Šlo o takzvanou komplexní zakázku, kde vítězná firma těží, provádí pěstební práce i se dřevem obchoduje. Na Bukovou přišly Lesům ČR nabídky od čtyř firem. Firma JACER-CZ nabídla cenu 33,5 milionu korun.

V tendru 2020+ v celkové hodnotě sedm miliard korun podnik v závěru loňského roku rozděloval lesnické práce na následujících pět let zhruba na pětině svého území. Z 54 soutěžených jednotek uzavřel s lesnickými firmami smlouvy na 50 jednotkách a u dvou jednotek tendr zopakoval. U zbylých dvou jednotek podpis smluv zdržely námitky účastníka k antimonopolnímu úřadu. "Správní řízení ÚOHS je pravomocně skončeno se závěrem, že postup LČR byl v pořádku. Na obou jednotkách jsou smlouvy před podpisem," řekla mluvčí.

Nejvíce smluv z 52 uzavřených kontraktů získala skupina PETRA, a to osm. Za skupinou PETRA se s pěti kontrakty umístily společnost Kloboucká lesní a firma UNILES, která patří do holdingu Agrofert. Po čtyřech jednotkách podepsaly RM FOREST lesní společnost, Stora Enso Wood Products Ždírec a firma LESCUS Cetkovice.