Evropská komise schválila podpůrný program COVID - nájemné

(03.06.2020 UOHS.cz) Evropská komise svým včerejším rozhodnutím odsouhlasila český program veřejné podpory COVID – nájemné.

Prostředky ve výši až 5 miliard korun mohou být poskytnuty jako kompenzace podnikatelům, kteří platí nájem za své provozovny a nemohli v důsledku vládních opatření souvisejících s koronavirovou krizí svou činnost vykonávat nebo museli provoz omezit. Podpůrný program má postiženým podnikatelům pomoci překlenout náhlý nedostatek prostředků, kterému mohou čelit v důsledku vládních opatření namířených proti šíření koronaviru.

Podpora bude poskytována ve formě přímých dotací, a to až do výše 50 % původních nákladů na nájemné za měsíce duben, květen a červen 2020, avšak s podmínkou, že pronajímatel souhlasil se snížením původní výše nájemného o 30 %.

Podle rozhodnutí Komise je schvalovaný program veřejné podpory nutným a přiměřeným prostředkem pro boj s pandemií a je v souladu s tzv. dočasným rámcem – zejména podpora pro jeden podnik nepřekročí 800 000 euro a současně program skončí k 31. 12. 2020.