V kauze ROP Severozápad je obžalováno 27 lidí včetně exsenátora Nováka či bývalé hejtmanky Vaňhové

(09.06.2020 IRozhlas.cz) Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo v případu ROP Severozápad obžalobu na 27 lidí ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Viní je hlavně z ovlivňování rozdělování evropských dotací. Podle obžaloby bylo 22 z obviněných členy organizované zločinecké skupiny.

Server Seznam Zprávy uvedl, že před soudem stanou politici včetně dvou bývalých hejtmanů, úředníci a vlivní podnikatelé.
Případ se týká rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Obžalobu podal státní zástupce v pátek. „Převážně pro trestnou činnost spočívající v sofistikovaném ovlivňování hodnotícího procesu výběru projektů soutěžících o dotace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a doprovodnou trestnou činnost,“ sdělil žalobce Tomáš Minx.
S vyšetřovateli spolupracuje jeden z obžalovaných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Mezi obžalovanými jsou ve své době vlivní podnikatelé Alexandr Novák či Daniel Ježek a bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný a další politici.
Policie je v tomto případě začala stíhat kvůli poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení.
ROP Severozápad provázely potíže od roku 2010. Program byl kvůli neprůhlednému rozdělování peněz a chybám v projektech také téměř na dva roky pozastaven. EU vyměřila za chyby už dříve sankci 2,7 miliardy korun.