Ústavní soud ČR odmítl stížnost RegioJetu ve sporu se státem

(21.10.2019 / Advokatnidenik.cz - Články) Ústavní soud ČR odmítl stížnost soukromého dopravce RegioJet týkající se smlouvy uzavřené Ministerstvem dopravy ČR a Českými drahami na desetiletý provoz vlakové linky Brno – Břeclav – Olomouc. RegioJet chtěl ústavní stížností dosáhnout zrušení předchozích rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, Krajského soudu v Brně a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ústavní soud ale dospěl k názoru, že návrh není opodstatněný.

„Ačkoli stěžovatel odkazuje na svá základní práva a rozvíjí ústavně právní argumenty, podstata jeho polemiky se závěry napadených soudních rozhodnutí je založena na hodnocení podústavního práva a skutkových okolností případu, nemá tedy vlastně ústavní rozměr,“ uvedl v rozhodnutí předseda senátu Vojtěch Šimíček.

Stížnost se týkala smlouvy uzavřené mezi Ministerstvem dopravy ČR a Českými drahami v roce 2015 na desetiletý provoz vlakové linky Brno – Břeclav – Olomouc. RegioJet požadoval nejprve po ÚOHS přezkoumání postupu ministerstva a žádal vydání předběžného opatření, které by zakazovaly ministerstvu smlouvu uzavřít. To se ale nestalo, námitky firmy zamítl i předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí úřadu pak firma napadla neúspěšně žalobou u Krajského soudu v Brně a následně podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ani tam ale neuspěla.

Firma dříve uvedla, že hlavní důvod, proč vystupuje proti smlouvě, je to, že stát se dohodl přímo s Českými drahami na provozování spojů s dotací 85 Kč na kilometr, zatímco RegioJet oficiálně nabídl, že bude stejné spoje provozovat s dotací 37 Kč na kilometr. „Stát dal přednost Českým drahám, i když jejich cena byla násobně vyšší, a zároveň odmítl následně na provoz těchto spojů vypsat transparentní výběrové řízení,“ uvedl tehdy mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

Další možnosti, jak smlouvu napadnout, už RegioJet nemá.