(20.08.2020; Lupa.cz; autor: Jan Sedlák) Huawei nedávno vyhrálo tendr pro pět nemocnic v Pardubickém kraji, nově se rozšiřuje také v tom Středočeském.
Oblastní nemocnice Mladá Boleslav (Klaudiánova nemocnice), která spadá pod Nemocnice Středočeského kraje, je další veřejnou zdravotnickou institucí, která nakoupila IT techniku od čínské společnosti Huawei. Firma uspěla prostřednictvím svého nejsilnějšího zdejšího enterprise partnera Altepro Solutions (dříve Huatech) díky splnění technických požadavků a nejnižší nabídnuté ceně ve dvou veřejných zakázkách. Huawei v Mladé Boleslavi zabodovalo v první fázi zhruba před rokem, když za 4,37 milionu korun bez DPH vyhrálo tendr na zajištění dostupnosti a bezpečnosti nemocničního ICT.

O zakázku mělo zájem osm dodavatelů, Altepro bylo s produkty Huawei nejlevnější. Nejdražší konkurenční nabídka se výrazně lišila, částka činila 8,6 milionu. Nákup byl spolufinancován z evropských dotací (program IROP).
Altepro na to navázalo před pár týdny, kdy získalo projekt za 6,195 milionu korun bez DPH. V tendru už byla firma jediným účastníkem. Nemocnice v Mladé Boleslavi totiž chtěla dostavět “vysoce dostupné diskové pole”, přičemž druhé pole muselo být identické a zpětně kompatibilní s již dříve pořízeným Huawei OceanStor Dorado v3.
Altepro v rámci čerstvé zakázky vedle datového úložiště dodalo také server Huawei FusionServer Pro 2200H V5. Součástí dodávky byly i čtyři SAN přepínače, ty ale byly vybrány od IBM. Mladoboleslavská nemocnice mimo jiné vypsala prozatím neuzavřený tendr na zvýšení kybernetické bezpečnosti a bude zajímavé sledovat, zda se Huawei objeví i tam.
Benešov a celý Pardubický kraj
Mladá Boleslav není jediná z pěti nemocnic spadajících pod Středočeský kraj, která Huawei ve své IT infrastruktuře používá. Čínský podnik už dříve rovněž skrze Altepro vyhrál zakázku v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. I zde se soutěžilo na nejnižší cenu. Huawei při původní předpokládané ceně zakázky 10,7 milionu nabídlo zhruba šest milionů korun bez DPH. I zde se na spolufinancování použily prostředky z Evropské unie. V Benešově od Huawei nasadili dvě datová úložiště, dva switche a dva 16Gb přepínače FC SAN.
TIP: Nemocnice v Pardubickém kraji za dotace postaví síť na Huawei. Firma slíbila nejnižší cenu
Mladoboleslavská nemocnice na dotazy Lupy ohledně toho, zda si udělala analýzu bezpečnostních rizik tak, aby se zohlednila varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost vůči Huawei a ZTE, neodpověděla. NÚKIB se pak k těmto případům staví tak, že je třeba udělat zmiňovanou analýzu rizik a že varování neznamená zákaz.
Jak jsme na Lupě informovali v červenci, po Huawei sáhla také Nemocnice Pardubického kraje, pod kterou spadají nemocnice v Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Svitavách, Litomyšli a Pardubicích. Huawei splnilo technické požadavky a opět nabídlo nejnižší cenu (15,9 milionu plus tři miliony na servis oproti předpokládané ceně 31 milionů), což bylo hlavním kritériem výběru (takzvaná ekonomická výhodnost). I v tomto případě se použily evropské dotace.
“Varování v obecné rovině neznamená striktní zákaz používání konkrétních technologií. Nemocnice Pardubického kraje je provozovatelem základní služby, tudíž má ze zákona povinné provádění analýzy rizik. Právě ta je podkladem pro finální rozhodnutí o konkrétním použití daných technologií,” uvedl k tomu pro Lupu mluvčí NÚKIBu Radek Holý.
Duo Huawei a Altepro státní zakázky vyhrává poměrně často. V březnu to byla datová úložiště pro ministerstvo vnitra a státní IT podnik NAKIT, předtím síť pro ministerstvo financí nebo ochranné prvky a řada dalších technologií v České televizi. Huawei dodává také do ČEZu, SŽDC, ŘSD, na ministerstvo kultury, policejní prezidium a dalším.