Hostem studia epravo.cz byl Mgr. Tomáš Machurek, společník, zakládající člen MT Legal. Hovořili jsme o nejnovějším vydání rozsáhlého komentáře k zákonu o zadávání veřejných zakázek. Toto druhé vydání, které je o 300 stránek robustnější než předchozí, představuje významný příspěvek na trhu. S rozsahem 1620 stran překonává tento komentář i mnohé slavné romány.

Tomáš Machurek v rozhovoru popisuje náročnost psaní komentáře a jeho skloubení s advokátní praxí. Autor je přesvědčen, že nové vydání komentáře poskytne inspiraci a vodítko pro zadavatele, dodavatele a dozorové orgány.
Dále jsme mluvili o nedávno podepsané nové novele zákona o zadávání veřejných zakázek. T. Machurek uvádí, že novela přináší zjednodušení, odstraňuje nejasnosti a nedostatky stávající právní úpravy. Novela také zjednodušuje předkládání originálů a umožňuje elektronické zpřístupnění dokumentace úřadům.
Dále jsme také hovořili o aktuálních trendech ve světě veřejných zakázek. Host zdůrazňuje dynamiku tohoto oboru a vývoj, který neustále probíhá. V současné době je důležitá judikaturní praxe a pragmatický přístup úřadu, který se zaměřuje na rychlost a čitelnost rozhodování. Autor také zmínil, že umělá inteligence je dalším tématem, které vstupuje do oblasti veřejných zakázek.

Zdroj: epravo.cz https://www.epravo.cz/video_HP/rozhovor-s-tomasem-machurkem-116705.html