(07.08.2020; Archiweb.cz) Ostrava má smělé plány. V roce 2023 by v jejím historickém centru měl stát zbrusu nový rezidenční objekt Nové Lauby, pro který město aktuálně hledá investičního partnera. Moderní architektonický návrh pětidomí zhotovila společnost ZNAMENÍ ČTYŘ — ARCHITEKTI S.R.O. Zahájení stavby se předpokládá na jaře příštího roku.

Moderní koncept v historickém jádru centra
Architektonicky zajímavá novostavba obytného bloku bude tvořena 5 domy s 85 byty o velikostech 1+kk až 4+kk, parterem s obchodními prostory a dvěma a půl patry podzemního parkování se 174 stáními. Projekt následuje současné trendy v oblasti městské architektury, která má být citlivá k životnímu prostředí a okolí: budova bude disponovat vlastním atriem a bude zastřešená plochými vegetačními střechami. Důležité je vyzdvihnout i lokalitu budoucího rezidenčního objektu – díky své poloze v samotném centru města budou mít budoucí klienti blízko k městské hromadné dopravě včetně populárních stanic bikesharingu. Nedaleko se rovněž nachází významná kulturní centra, řada restaurací a již za pár let vyrostou v blízkosti novostavby také nové budovy Ostravské univerzity.
Město garantuje odkup
Ostrava vyhlásila veřejnou zakázku a aktuálně hledá zájemce z řad investorů, který projekt zrealizuje. Samotná investice se však v konečném důsledku rozloží mezi budoucího investora a město. Zástupci Ostravy garantují odkoupení předem definované části nemovitosti – 2 bloky domu s byty a parkovištěm pro nájemce i veřejnost. Soukromý investor tak bude vlastnit 3 bloky s byty, nebytové jednotky a jim odpovídající počet parkovacích míst.
Zásadní informace pro potenciální investory
Zájemci musí projevit předběžný zájem o účast ve veřejné zakázce, a to nejpozději do 20. srpna 2020. I když jde o nezbytný krok, tak zájemci kontaktují město nezávazně – projevení zájmu je nezavazuje k účasti v dalších fázích veřejné zakázky. Nemusí nic dokládat ani prokazovat, stačí prosté vyjádření zájmu a uvedení identifikačních údajů.
Připravenost projektu
Město nabízí projekt tak zvaně "v mašličkách." Projekt Lauby je takřka připraven k zahájení stavby. Město ve vlastní režii obstaralo často tu nejsložitější a nejdelší fázi stavby – projektování a získání stavebního povolení. Investor bude mít však možnost si uzpůsobit vnitřní prostory "jeho části" tak, aby vyhovovaly potřebám budoucích klientů. Projekt má za sebou rovněž i realizaci archeologického průzkumu, jehož dosavadní výsledky jsou naprosto mimořádné. Zvláště unikátně dochované dřevěné konstrukce středověké zástavby přinášejí mnoho nových informací o podobě středověkého města.
Ostrava v investičních projektech nezahálí
Rezidence Nové Lauby není jediným projektem, který Ostrava plánuje. Město úspěšně realizuje výstavbu dalších strategických projektů – přeměňuje objekt bývalých městských jatek v moderní galerii současného umění, v blízkosti tohoto projektu roste další nový rezidenční dům. Ostrava také intenzivně připravuje projekt nového koncertního sálu, který byl aktuálně zařazen do top desítky nejzajímavějších architektonických návrhů světa zahraničním magazínem Architizer.